Geld moet rollen

Een bedrijf kan heel goed lopen en de diensten vliegen als een speer. Er komt veel geld binnen. Maar wat nou als het bedrijf in de schulden zit en de schulden hoger zijn dan de inkomsten? Hoe zorg je voor een goede cashflow? Dus een goede balans tussen inkomsten en uitgaven? Het is dus belangrijk er voor te zorgen dat de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven voor een goed bedrijfsklimaat. Indien de klant zorgt dat hij sneller betaald. Dus vooraf aan de geleverde dienst en de leverancier iets langer op zijn geld wacht zorg je voor een positieve cashflow omdat de verhoudingen dan beter in balans komen. Indien de leverancier zijn geld krijgt voor de klant betaald lopen de voorgeschoten kosten van de onderneming enorm op. Ook al maak je winst. Indien de schulden groter zijn dan de inkomsten van de onderneming is er altijd een risico om failliet te gaan.

Goede cashflow verzorgen

Een goede cashflow is het nemen van zo min mogelijk betalingsrisico’s. Vraag desnoods een aanbetaling, doe de tarieven van de producten of diensten iets hoger of vraag of klanten vooruit betalen. Ook kunnen facturen worden beschermd door deze vooruit te laten financieren. Dit voorkomt problemen op korte termijn als klanten niet tijdig betalen. Een factoringsmaatschappij zou hierbij de uitkomst kunnen zijn. Daarnaast zouden er regelingen getroffen kunnen worden met leveranciers zoals grote bedragen over een langere periode te verspreiden in termijnen. Ook verzekeringen kunnen beter per maand worden voldaan dan per jaar. Grote bedragen ineens zijn riskanter voor de cashflow.

Zakelijke lening afsluiten

Wordt het echt te gek met uitgaven en krijgt jouw onderneming een negatieve cashflow? Dan kan het handig zijn om geld bij te lenen door bijvoorbeeld een zakelijke lening aan te gaan voor de onderneming. De minimum financiering bedraagt meestal 5000 euro tot een bedrag van 250.000 euro. Soms is meer lenen ook mogelijk. Om een zakelijke lening te kunnen krijgen moet er wel voldoende omzet zijn gemaakt. Ook wordt er gekeken hoe lang een bedrijf al bestaat. Daarnaast wordt er gekeken of er bepaalde afspraken zijn gemaakt over de terugbetaling met de geldverstrekker over het geleende bedrag en of de onderneming voldoende zekerheden biedt om de lening te kunnen terugbetalen. Daarnaast spelen veel omstandigheden een rol zoals schulden en mate van verlies. Indien een bedrijf sterk in het rood staat is het vaak niet mogelijk een zakelijke lening af te sluiten. Ook moet het doel van de investering helder zijn. Kredietverstrekkers vragen daarbij om de jaarcijfers te kunnen overleggen. Ook wordt het eigen vermogen vaak meegerekend.

Corona financiering

Sommige banken hebben speciale regelingen omtrent het corona virus en leningen. Rabobank heeft onder andere klein krediet corona (KKC) regeling en het corona borgstellingskrediet (BMKB-C). Het kleine corona krediet is geschikt voor bedragen tot ongeveer vijftigduizend euro en kan worden opgevoerd na uitbreiding tot tweehonderdvijftigduizend euro. Het eerste jaar is aflossingsvrij en loopt twaalf jaar tegen vier procent rente. Het BMKB-C kan oplopen tot 1,5 miljoen maar begint bij tienduizend euro en heeft en looptijd van vier jaar met rente op aanvraag. Ook hierbij is er de mogelijkheid om de eerste twaalf maanden aflossingsvrij te krijgen.