Lening

Lening oversluiten

Heb je dringend geld nodig of wil je super graag die nieuwe tv kopen, maar zit je op het moment krap bij kas? Dan kan het best wel moeilijk zijn om dit uit te moeten stellen en te gaan sparen tot dat je genoeg geld hebt, zeker als je hier eigenlijk geen tijd of geduld voor hebt. Dan kan een lening uitkomst bieden.

Toch is het zo de wat kleinere leningen vaak hoge rentes hebben. Denk aan een creditcardschuld, roodstaan bij je bank of flitskrediet. Als je een lening afsluit krijg je rentetarief, maar deze kan tijdens je lening stijgen, dus ben je ineens meer geld kwijt. Wat kun je hieraan doen?

Andere kredietverstrekker

 Als tijdens de looptijd van jouw lening je rentetarief is gestegen kun je ervoor kiezen om je lening over te laten sluiten. Je sluit jouw lening dus over naar een andere kredietverstrekker, die een lagere rente aanbiedt. Vaak zijn hier wel voorwaarden en kosten aan verbonden. Enkele voorbeelden zijn kosten voor het oversluiten, afsluiten en aflossingskosten. Daarom is het verstandig om altijd het jaarlijkse kostenpercentage van je lening te controleren. Ook het vergelijken van algemene voorwaarden is verstandig om te doen voordat je een lening gaat oversluiten. Ook kan het geval zijn dat u een opstapboete aan de vorige kredietverstrekker moet betalen.

Doorlopend krediet

Heb jij een persoonlijke lening die je wilt laten oversluiten? Als je een persoonlijke lening laat oversluiten, betaal je hier vaak een boete voor. Dit is alleen niet zo wanneer je dat voor doorlopend krediet. Deze kun je kosteloos in een keer aflossen en jouw lening daarna laten oversluiten. Dit kan ook als je bijvoorbeeld rood staat bij de bank, wel is het goed om te controleren of jouw nieuwe kredietverstrekker geen actierente afsluit. Want dan ben je vaak net zoveel geld kwijt, dan voor de overstap.