Hypotheek

Hypotheekvormen

Als je voor het eerst een huis gaat kopen, kun je kiezen uit twee soorten hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Met deze hypotheekvormen kun je de hypotheekrente aftrekken van jouw inkomen. Dit kan tot 30 jaar nadat je de lening hebt afbetaald. Mocht je al een huis hebben met een hypotheek en heb je die voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden jouw oude hypotheekvorm door te laten lopen. Mocht je een nieuwe of extra lening willen, dan moet je deze annuïtair of lineair aflossen.

Hypotheek aanvragen

 

Op het moment dat je zeker weet wat voor hypotheek je wilt, kun je een offerte aanvragen bij een geldverstrekker. Het is verstandig om je hierdoor bij te laten staan door een erkend financieel adviseur. Je krijgt als eerste een renteaanbod. Hierin staat onder andere de afgesproken rente, hypotheeksom en ook welke stukken je aan moet leveren bij de geldverstrekker.

Als je dit voorstel hebt ondertekend en ingeleverd, krijg je een bindende offerte. Nadat je deze bindende offerte hebt ondertekend mag je er vanuit gaan dat je aanvraag is goedgekeurd en door jouw aangeleverd stukken naar de notaris gaan. Aan wat voor gegevens moet je dan denken? Enkele voorbeelden hiervan zijn je inkomensgegevens, hoeveel vermogen of eigen geld je hebt en echtscheidingsstukken.

Nieuwe regels

Voor het aanvragen van een hypotheek gelden sinds juli 2016 Europese regels de MCD. Met deze nieuwe regels is het aanvraagproces bij bijna alle geldverstrekkers hetzelfde: Jouw aanvraag voor een hypotheek wordt ingediend nadat je advies hebt gekregen over welke hypotheek het beste bij jouw situatie past De door jouw gekozen geldverstrekker stuurt jou dan binnen een paar dagen een zogeheten voorlopig renteaanbod. In dit aanbod staat de rente die door jouw geldverstrekker in rekening wordt gebracht voor jouw hypotheek.