Het laten opstellen van je jaarrekening is verplicht voor bepaalde bedrijfsvormen, bijvoorbeeld wanneer je een eigen bv hebt. Ook voor particulieren en zelfstandig ondernemers is de jaarrekening belangrijk. Hiermee houd je het overzicht van de financiële situatie van je bedrijf, en daarnaast zijn de jaarcijfers verplicht voor het aanvragen van bepaalde aanvragen. Je kunt niet zelf je jaarrekening opstellen, dit moet je door een boekhouder laten doen. In dit artikel lees je alles over de jaarrekening en de kosten.

Wat is een jaarrekening precies?

De jaarrekening is een financieel rapport van het afgelopen boekjaar opgesteld door een boekhouder. Dit overzicht bestaat uit drie vaste onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening. De jaarrekening is niet alleen nodig voor de administratie en voor bepaalde aanvragen, het geeft ook een goed beeld van hoe je er financieel voor staat. Daarnaast kun je het rapport goed gebruiken als vergelijkingsmateriaal, om te zien hoe de status en ontwikkelingen van je onderneming nu zijn vergeleken met voorgaande jaren. 

Voor wie is de jaarrekening verplicht?

De jaarrekening is verplicht wanneer je een bv (besloten vennootschap) fov, nv, coöperatie of cv hebt. Voor ondernemers en zzp’ers is de jaarrekening niet verplicht, maar wel erg nuttig om een duidelijk overzicht van de financiën te houden, en te zien in hoeverre je als bedrijf al bent gegroeid en winsten en verliezen hebt gemaakt. Ook zijn de jaarcijfers verplicht voor aanvragen zoals een hypotheek, subsidies, leningen en in sommige gevallen voor een huurcontract.

Wat zijn de kosten voor het laten opstellen van je jaarrekening?

Omdat je een jaarrekening niet zelf mag opstellen, moet je hiervoor een boekhouder of accountant inschakelen. Hier zijn bepaalde kosten aan verbonden. Als je al een boekhouder hebt, zit de jaarrekening meestal standaard in het pakket. 

De prijzen voor het laten opstellen van je jaarrekening variëren, afhankelijk van je situatie en ondernemersvorm. Daarnaast speelt de hoeveelheid personeel een belangrijke rol in de prijs. Hieronder zie je een overzicht van de kosten.

Jaarrekening kosten in 2022

Bedrijfsvorm Kosten gemiddeld 
Zzp’er €450,- tot €650,-
Kleine bv €500,- tot €750,-
Grote bv €900,- tot €1.250,-

Bron: https://boekhoudergids.nl/utrecht/