Creatief als je bent zit jouw hoofd boordevol met ideeën om te innoveren. Jij ziet de toekomst helder voor je en weet wat er nodig is om beter, slimmer of milieubewuster te gaan leven. Maar om van een idee ook daadwerkelijk naar een product te gaan, dat heeft nog wel wat voeten in de aarde. Er zal een ontwerp van je product gemaakt moeten worden. En niet onbelangrijk, dit moet ook uitvoerig getest, verbeterd en geoptimaliseerd worden. Een proces dat veel tijd en vaak ook veel geld kost. Laat je daardoor niet langer tegenhouden en ontdek wat de WBSO subsidie voor jou kan betekenen!

Wat is WBSO?

De letters van WBSO staan voor Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk. Concreet is het een subsidie die wordt verstrekt aan bedrijven die willen innoveren op het gebied van software-, product- en technologie-ontwikkelingen. Creatieve ondernemers die een goed idee hebben voor een nieuw product, een productieproces of nieuwe software wordt door deze subsidie gemotiveerd om de ideeën om te gaan zetten in een daadwerkelijk innovatief product. De WBSO subsidie is een (loon)kostensubsidie die wordt verrekend met loonbelasting en premies volksverzekeringen. Zo worden de medewerkers die voor jou aan het product werken en de onderzoeken en tests verzorgen gedeeltelijk vergoed met behulp van de subsidie. Dat scheelt enorm in de kosten, waardoor je eigenlijk geen excuus meer hebt om jouw geniale idee niet daadwerkelijk te gaan ontwikkelen.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Is het aanvragen van zo’n subsidie niet enorm veel gedoe en administratief werk? Dat valt gelukkig reuze mee. Je kunt WBSO aanvragen als je aan een paar eenvoudige criteria voldoet. Allereerst moet je een onderneming hebben. De vorm hiervan maakt niet uit. Dus of je nou een eenmanszaak bent of een BV hebt, dit telt allebei als onderneming. Daarnaast moet je technisch personeel in loondienst hebben, want voor de inzet van dit personeel is de subsidie bedoeld. Tot slot moet je werken aan nieuwe innovatieve producten, technologie of software. Dat wat je ontwikkelt moet technisch nieuw zijn voor je bedrijf. Om zeker te zijn dat jouw ideeën hieronder vallen kun je samen met een WBSO expert de mogelijkheden bespreken. Deze expert wil je uiteraard ook graag helpen met het aanvragen van de WBSO, waardoor je zeker bent dat je in één keer alle juiste informatie aan kunt leveren. Dat scheelt een hoop tijd en administratief gedoe, want jij hoeft zelf niet alles opnieuw uit te vinden. Alleen je product natuurlijk!