Iedereen weet wel dat het sparen van geld belangrijk is om een aankoop te kunnen doen. Toch kan het zo zijn dat je echt een nieuwe auto wilt hebben of een verbouwing aan je woning dringend nodig is. Wanneer je niet genoeg geld hebt om dit te kunnen financieren, dan kan je ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Geld lenen moet je alleen doen wanneer je denkt dat dit echt nodig is, aangezien je rente zal moeten betalen over het geleende geldbedrag. Het is dan ook belangrijk dat je op zoek gaat naar een lening die goed bij je past. Dit is voor veel mensen echter niet altijd even makkelijk. In dit artikel bespreken wij wat aandachtspunten waar je op moet letten wanneer je geld gaat lenen.

Denk van tevoren goed na

Zoals in de introductie vernoemd is het belangrijk dat je goed nadenkt over het lenen van geld. Wanneer je een lening afsluit leen je geld dat je op dat moment niet hebt, maar in de loop van tijd wel terug moet betalen met rente. Veel mensen vergeten om goed na te denken over waar ze precies aan beginnen. Het lenen van geld kan op één moment erg verleidelijk zijn, maar kan in de loop van de jaren voor veel pijn en problemen zorgen.

Tegenwoordig zien we ook vaak de optie ‘koop nu, betaal later’. Dit ziet er natuurlijk aantrekkelijk uit, maar uiteindelijk is dit het in veel gevallen niet. Vooral wanneer je niet op tijd betaalt kan de rente enorm oplopen. Je betaalt in de meeste gevallen dan ook veel meer geld als nodig.

Soort lening

Wanneer je uiteindelijk toch hebt besloten om een lening af te sluiten kan je kiezen uit verschillende soorten. In Nederland zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet de twee meest voorkomende soorten. Het is dan ook belangrijk dat je kijkt naar welke van deze twee leningen het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je eenmalig een bepaald bedrag leent dat je terugbetaalt over een van tevoren afgesproken periode. De rente bij deze lening staat dan ook al vanaf het begin vast. Het grote voordeel van deze lening is dat je precies weet hoeveel geld je elke maand kwijt zal zijn. Vaak hebben persoonlijke leningen dan ook een relatief lage rente.

Doorlopend krediet

Bij doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af. Dit is het bedrag dat je maximaal mag opnemen bij de bank. Je kan dan ook zelf bepalen wanneer je geld opneemt en hoeveel geld je opneemt. Bij deze vorm van lenen betaal je enkel rente over het opgenomen geld. Door deze flexibiliteit betaal je over het algemeen wel een hogere rente. Het is de ideale manier van lenen voor dingen waarvan je de exacte prijs van tevoren nog niet weet.

Vergelijken

Ook bij het lenen van geld is vergelijken erg belangrijk. Veel mensen denken alleen maar ‘Hoeveel kan ik lenen?’ en vergeten dan te kijken naar de maandelijkse lasten die het maximale leenbedrag met zich meebrengt. Door alle aanbieders en rentes online te vergelijken krijg je hier een goede indicatie van. Ook is vergelijken natuurlijk de beste manier om de goedkoopste lening te vinden voor jouw persoonlijke situatie. Doordat geldverstrekkers zelf allemaal de hoogte van een rente kunnen bepalen en deze baseren op iedereens persoonlijke situatie, wil je natuurlijk zien welke voor jou het goedkoopste is. Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel vergelijkingssites waardoor je hier enorm snel achter kan komen.

Aflossen

In de meeste gevallen lossen mensen het van tevoren afgesproken geldbedrag maandelijks af. Echter kan het voor sommige mensen handig zijn om het geldbedrag sneller af te lossen, of zelfs de gehele lening in een keer terug te betalen. Wanneer je een lening wilt afsluiten is het dus handig om te controleren of dit mogelijk is. In veel gevallen zien we namelijk dat geldverstrekkers een boete geven voor het eerder aflossen van geld. Wanneer je dit zou willen is het dus belangrijk om te kijken naar de voorwaardes van de lening die je op het oog hebt.

Over het algemeen is lenen dus niet de beste oplossing, aangezien je altijd rente moet betalen. Wel kan je er zelf voor zorgen dat je de juiste lening kiest met een redelijke rente. Wanneer je overhaaste beslissingen maakt is de kans groot dat je de komende jaren onnodig veel geld terug zal betalen. Wanneer je een lening gaat afsluiten moet je dus rustig nadenken en de verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken.