Het belang van een goede bedrijfsboekhouding wordt nog wel eens onderschat. Veel ondernemers realiseren zich pas dat het belang van een goede financiële huishouding groot is als ze in de praktijk tot de ontdekking komen dat hun bedrijfsboekhouding niet op orde blijkt te zijn. In dat geval zal er veel tijd en energie geïnvesteerd moeten worden om problemen op te lossen die op de meest eenvoudige manier voorkomen hadden kunnen worden.

De 5 meest voorkomende boekhoudproblemen bij ondernemers

  1. Het bijhouden van de bedrijfsboekhouding kost te veel tijd
  2. Het ontbreken van de benodigde kennis om de bedrijfsboekhouding op een efficiënte manier bij te houden
  3. Verkeerde prioriteitstelling waardoor het overzicht in de bedrijfsadministratie verloren wordt
  4. Veranderende fiscale regels met betrekking tot de bedrijfsboekhouding
  5. Niet de beschikking hebben over een hulpbron bij vragen of onduidelijkheden bij het uitvoeren van de administratieve taken

Hoe boekhoudproblemen bij ondernemers tot uiting komen

In veel gevallen komen boekhoudproblemen bij ondernemers tot uiting als er problemen worden ondervonden op dit gebied. Hierbij kan gedacht worden aan een belastingaangifte die niet klopt, op het moment dat de Fiscus inzicht in stukken verlangt, als er onduidelijkheid is of specifieke rekeningen wel zijn afgedragen of als de financiële huishouding geen uitsluitsel geeft of een aantrekkelijke kans wel of niet gepakt kan worden. In al deze gevallen zullen boekhoudproblemen beperkend werken voor het betreffende bedrijf. Het effect hiervan zal uiteindelijk tot uiting komen in het bedrijfsresultaat.

De meest eenvoudige manier om te zorgen voor een goede boekhouding

Het is uiteraard mogelijk om een flinke investering in tijd te doen, door het volgen van opleidingen die gericht zijn op het bijhouden van de bedrijfsadministratie, om deze taak zelf op een correcte manier bij te houden maar in de meeste gevallen is dit in de praktijk niet de beste keuze. Het veranderende karakter van de regels maakt de uitvoer van deze taak niet eenvoudig, zeker niet als er geen hulpbron achter de hand is om op terug te vallen. Daarnaast ervaren veel ondernemers het als groot struikelblok om een stap terug te doen uit de dagelijkse werkzaamheden om de administratieve taken uit te voeren. Het runnen van het bedrijf zorgt immers voor directe inkomsten, iets wat niet het geval is bij het uitvoeren van de administratieve taken. De meest eenvoudige manier om te zorgen voor een goede boekhouding is dan ook om dit uit handen geven aan een specialist. Deze keuze kan in de praktijk gezien worden als een investering die zichzelf zeker terug zal verdienen.

Waarom kiezen voor een regionale accountant?

Het is als ondernemer in het MKB of als ZZP’er zeker een goede keuze om te kiezen voor een accountant die regionaal actief is. Deze accountants bieden vaak een zeer gerichte persoonlijke service. Zij kunnen alle periodieke administratieve taken uit handen nemen maar ook persoonlijk adviseren over zaken als kostenbesparingen, efficiencymaatregelen en andere kansen voor jouw bedrijf. Op deze manier zal de accountant van zeer grote toegevoegde waarde zijn voor een ondernemer. Regionale accountants die deze verregaande service bieden zijn zeer goed te vinden. Als je als ondernemer op zoek bent naar een accountant in Breukelen zul je zonder al te veel moeite de juiste financiële partner kunnen vinden en dat is precies waar veel ondernemers behoefte aan hebben.