Als ondernemer is het belangrijk om een degelijke administratie te voeren. Daar komen dus verschillende zaken bij kijken, daarbij kun je dan denken aan de jaarrekening. Dit is iets wat je opmaakt aan het einde van het boekjaar. Dit wordt ook wel de jaarrekening genoemd, maar wat is de jaarrekening precies? En welke aspecten zijn belangrijk als het gaat om de jaarrekening? In dit artikel gaan we er dieper op in.

Wat behelst de jaarrekening

Maar wat zit er zoal in de jaarrekening? In principe bestaat de jaarrekening uit drie verschillende onderdelen. Allereerst bestaat deze uit de balans. Deze moet je jaarlijks opmaken en ook aangeven bij de belastingdienst, tijdens het doen van je belastingaangifte. Daarom is dit eigenlijk al iets wat moet gebeuren en kun je deze gewoon overnemen uit de jaarrekening, wat natuurlijk zeer voordelig is. Daarnaast bestaat de jaarrekening ook uit een winst en verliesrekening. Dit is je omzet, min de kosten. En uiteindelijk bepaalt dit wat de winst van dit jaar voor jou is. Bovendien bestaat een jaarrekening ook nog uit een toelichting. Hierin worden belangrijke ontwikkelingen aangegeven.

Jaarrekening verplicht?

Een jaarrekening wordt doorgaans opgemaakt door een accountant. Het punt is echter dat veel mensen zich afvragen of het verplicht is. De kosten van een jaarrekening kunnen namelijk oplopen in de honderden euro’s. Maar het punt is dat een jaarrekening niet altijd verplicht is. Ben je bijvoorbeeld ZZP’er en heb je tijdens het inschrijven van de KVK gekozen voor de inschrijfvorm van een eenmanszaak? In dat geval is het niet verplicht. Bij andere rechtsvormen, zoals een BV, is het echter wel verplicht om een jaarrekening te deponeren. Dus dan moet je deze wel verplicht opmaken.

Zelf doen of laten doen?

Heb je geen verstand van boekhouding? En ben jij verplicht om een jaarrekening te deponeren? Of wil jij gewoon graag voorzien worden van een jaarrekening? In die gevallen is het aan te raden om het uit te besteden aan een expert. Doomen & Quist kunnen je daar bijvoorbeeld bij helpen. Doomen & Quist hebben veel ervaring als het gaat om jaarrekeningen. Dan hoef je het niet zelf te doen.