Wil jij weten wat purchase to pay is en wat de automatisatie voordelen zijn? Lees snel verder! Want hier worden alle voordelen omschreven om jou tijd en geld te besparen.  

Wat is purchase to pay ook alweer 

Purchase to pay, ook wel afgekort als P2P, is een proces met de beginstap van interne bestelaanvraag tot de eindstap van de factuur betalen. Deze begin- en eindstap samen met alle tussenliggende stappen vormen het P2P proces. Ook de bijbehorende documenten, bevestigingen en goedkeuringen horen bij P2P. 

Nooit meer stapels papier met geautomatiseerde factuurverwerking  

Administratieve processen hebben zelden eigen agenda gebeurtenissen en hier wordt dus weinig tijd voor vrij gemaakt. Begrijpelijk aangezien je hier helemaal niet mee bezig wilt zijn, toch kost het op deze manier veel tijd. Ongemerkt is het verwerken van inkomende facturen een tijdrovende bezigheid. Er zijn partijen, zoals iCreative, die dit proces volledig voor je automatiseren. Dit is niet alleen kosten besparend, maar zo wordt het purchase-to-pay proces continu verbeterd en het werkkapitaal geoptimaliseerd.  

Verbetering van het actuele leveranciersbestand 

Gegevens met betrekking tot leveranciers worden door meeste zelf bijgehouden door medewerkers van je bedrijf. De medewerkers voeren de gegevens in een database waarmee de gegevens automatisch bevriezen. Wanneer er gesproken wordt over een internationaal opererend bedrijf gaat het zelfs over meerdere databases. Door een database niet volledig in eigen verkeer te houden, wordt de kwaliteit verbeterd. Dit kan je doen door de leverancier zijn eigen gegevens te laten invullen en de database te koppelen met externe databases. Zo creëer je meer mogelijkheden, kwaliteit en actualiteit. 

Altijd al die bonnetjes, weg ermee met geautomatiseerde declaratieverwerking 

Je kent het vast wel, stapels met bonnetjes die allemaal gedeclareerd moeten worden. Onoverzichtelijk en vervelend werk. Met geautomatiseerde declaratieverwerking hoeft dat niet meer. Laat je personeel alles gewoon regelen met een app op de telefoon. Zo heb je alles in één keer digitaal overzichtelijk. Bonnetjes, boodschappen en reiskosten kunnen zo makkelijk worden ingevoerd en bij goedkeuring worden de financiën geregeld met het door jou gekozen platvorm. Vervolgens kan er ook een spend analyse gedaan worden.