Zorg dat je jouw onderneming staande houdt

Ineens was er een gevaarlijk virus waarop de wereld op 10 maart 2020 een lockdown aankondigde. Veel ondernemingen waaronder de horeca moesten hun deuren sluiten. En daardoor ontstond er veel verlies. Sommige ondernemingen wisten zich nog staande te houden met subsidies vanuit de overheid die op korte termijn verschillende regelingen moesten treffen. Zoekend naar een oplossingen boden bedrijven hun diensten op een andere manier aan dan normaal zodat zij toch nog klanten konden trekken. Denk aan afhaal, cadeaubonnen, webwinkel aanbod en videobellen. Lessen van scholen werden online geregeld en bedrijven boden online workshops aan. In de psychische zorg werden cliënten gebeld in plaats van opgezocht om de risico’s in te perken. Veel bedrijven kregen enkele maanden subsidie. Dit zijn onder andere ZZPers, MKB, horeca en detailhandel. Voor ZZpers werd een bedrag van 1500 per maand uitgegeven en voor horeca en detailhandel zo een 4000 euro die direct werd uitgekeerd na aanvraag van de regelingen waar deze ondernemers beroep op konden doen. Pas na versoepeling van maatregelen gingen ondernemingen stap voor stap open zoals de horeca, sportscholen en de sauna’s.

Geld lenen voor je onderneming

Indien een bedrijf te kort komt ten gevolge van de corona crisis kan ik veel gevallen een (zakelijke) lening worden afgesloten. Indien er schulden zijn wordt dit een ander verhaal. Vaak is er dan sprake van een negatieve BKR registratie waardoor geldverstrekkers terughoudend zijn in het verstrekken van een lening. Indien een lening niet mogelijk is kan er nog bij vrienden of familie worden geleend. In enkele gevallen kan met juridische hulp een BKR registratie eerder worden verwijderd. Dit kost wel wat maar lenen gaat in dat geval weer makkelijker. Een negatieve notering blijft meestal 5 jaar staan behalve als er aanwijzingen zijn dat deze notering onterecht is. Een negatieve BKR registratie wordt opgelopen door een achterstand bij een eerdere lening, creditcardschuld, toestelschuld bij een telecom provider of de roodstand van uw bank niet op tijd aanvullen bij een toegewezen roodstand.

Vormen van lenen

Ook een mini lening is een opties. Nadeel is dat de rente vaak erg hoog is en het bedrag ineens moet worden terugbetaald binnen een bepaalde looptijd. Ook kan er worden gekozen voor een flitskrediet of roodstand op de bank. Ook kun je een bestaande lening oversluiten indien de rente te hoog is. Hiervoor is het belangrijk inzicht te krijgen in de jaarlijkse kostenpost van de huidige lening. Bij oversluiten komen wel kosten om de hoek kijken zoals een opstapboete en het is verstandig om na te gaan of je dan daadwerkelijk voordeliger uit bent.

Doorlopend krediet aanvragen

Bij het oversluiten van een doorlopend krediet wordt geen boete betaald. Dit in tegenstelling tot een persoonlijke lening waarbij dat wel het geval is. Aflossen van een doorlopend krediet is dus kosteloos zonder aflossingsboete zoals bij een persoonlijke lening bij voortijdig aflossen. Sommige kredietverstrekkers hanteren actierente. Let hier goed op. Als kredietverstrekkers deze rente hanteren ben je net zo duur uit als bij de huidige kredietverstrekker of bank.