Heb je verschillende leningen afgesloten? Dan kan je ervoor kiezen om je leningen over te sluiten naar een andere kredietverstrekker en samen te voegen tot één lening. Hierdoor profiteer je, in de meeste gevallen, van een lagere rente. Er zijn echter wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden, zoals de voorwaarden en de kosten. Met deze tips is het oversluiten van een lening makkelijker.

Afsluitkosten, oversluitkosten of aflossingskosten

In de bijbehorende voorwaarden van je afgesloten leningen staan regels omtrent het eerder aflossen of het oversluiten van je lening. In principe kan je iedere lening oversluiten, dus zowel een persoonlijke lening als doorlopend krediet. Daarnaast kan je ook uitstaande schulden op een creditcard of roodstand op je betaalrekening oversluiten naar een andere lening. Echter een persoonlijke lening kan je niet altijd boetevrij aflossen, de overige leenvormen meestal wel. Zoek daarom goed uit welke kosten je moet betalen wanneer je gaat oversluiten en of het daadwerkelijk lonend is om alle huidige leningen onder te brengen in één grotere lening.

Ga niet meer of minder lenen

Als je een lening oversluit en hetzelfde bedrag leent, is de kans groot dat je aanvraag geaccepteerd wordt door de kredietverstrekker. Als je minder of meer leent, is de kans groter dat je afgewezen wordt. Veel mensen zijn geneigd om bij het oversluiten van leningen het bedrag op te hogen waardoor de schuld alleen maar hoger oploopt, dit is natuurlijk niet verstandig. Geld lenen kost nu eenmaal geld, zorg dat je zo snel mogelijk je leningen afbetaald.

Kies een korte looptijd en een lage rente

Een korte looptijd is stukken voordeliger dan een lange looptijd, aangezien je over een minder lange periode rente betaalt. Bij een langere lening ben je goedkoper uit per maand, maar betaal je meer, waardoor je alsnog duurder uit bent over het geheel gezien. Over het algemeen is de lening met de laagste rente en de kortste looptijd de meest voordelige lening die je kunt afsluiten.

Loont oversluiten voor jou?

Ben je nieuwsgierig geworden of jij kunt besparen op je leningen? Wil je proberen je kleine leningen over te sluiten naar één grote goedkopere lening?  Bekijk de mogelijkheden voor het oversluiten van jouw lening op overstappen.nl. Je kunt hiervoor de vergelijker gebruiken of één van de medewerkers bellen of emailen om je te helpen met zoeken naar de goedkoopste opties.