Justis en continue screening in de taxibranche

Bekijk hoe Justis bijdraagt aan een veilige samenleving

Een taxichauffeur is sinds drie jaar werkzaam in de taxibranche. Om dit beroep uit te mogen uitoefenen heeft hij een chauffeurskaart nodig. Daarvoor heeft hij onder andere een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten aanvragen. Die heeft hij gekregen.

In het weekend gaat hij graag op stap met een groep vrienden. Er wordt gefeest en alcohol gedronken, ook door de taxichauffeur. Degene die als ‘Bob’ mee was gegaan, is eerder naar huis gegaan.
De vriendengroep haalt de taxichauffeur in de vroege ochtend over om de groep naar huis te brengen.

Hoewel hij twijfelt, besluit de taxichauffeur achter het stuur plaats te nemen. Dit blijkt geen verstandig idee. Eerst ramt hij een aantal afvalcontainers en vervolgens kan hij nog net een ouder echtpaar ontwijken dat de straat oversteekt. Zij komen flink ten val, maar de taxichauffeur rijdt door.
Zijn vrienden zijn zeer aangeslagen maar komen met de schrik vrij.

De taxichauffeur wordt aangehouden. Het Openbaar Ministerie besluit hem te vervolgen wegens rijden onder invloed en doorrijden na een ongeval. Justis ontvangt hiervan bericht en stelt de toezichthoudende organisatie, de Inspectie Leefomgeving en Transport, op de hoogte.
De chauffeur moet opnieuw een VOG aanvragen. Het misdrijf waarvoor hij met justitie in aanraking is gekomen, staat op gespannen voet met de functie van taxichauffeur. De kans dat Justis de VOG verstrekt is klein. Wanneer geen VOG overlegd kan worden zal de Inspectie Leefomgeving en Transport een procedure starten om de chauffeurskaart in te trekken.

Zo draagt Justis bij aan een veilige samenleving.