Financieel Jaarverslag

Het belang van een goed financieel jaarverslag

Het gaat goed met de zaak, je maakt winst, hebt blije werknemers en bovenal tevreden klanten, maar opeens moet je bij de Kamer van Koophandel een jaarverslag aanleveren. Je bent dus als bedrijf ben je wettelijk verplicht om een jaarverslag te maken. Maar wat is dat dan een jaarverslag? En nog belangrijker wat moet er in staan?

Jaarverslag

Een jaarverslag is zoals de naam eigenlijk al zegt een verslag over het afgelopen jaar. Hierin komt naar voren wat er allemaal is gebeurd binnen het bedrijf.

Allereerst is het goed om te weten dat een Jaarverslag uit twee onderdelen bestaat: Een jaarverslag en de jaarrekening. In het jaarverslag leg je verantwoording af over het beleid dat je in dat jaar hebt gevoerd. De jaarrekening bestaat eigenlijk min of meer uit de financiƫle balans en resultatenrekening. Vaak heb je als kleine onderneming genoeg aan een verslag van een paar bladzijden. En ben je eigenlijk zo klaar. Als je een grotere organisatie bent zal het uitgebreider zijn. Ook omdat je als een grotere organisatie bent, des te meer je gegevens moet delen en openbaar moet maken.

Future

Voordelen van een goed verslag

Je bent dus wettelijk verplicht, maar ondanks dat het dus moet, kan het wel heel waardevol zijn voor je bedrijf. Door elk jaar een verslag te maken kun je voorgaande jaren vergelijken met elkaar. Pakt die investering goed uit? Of valt de verkoop tegen vergeleken met vorig jaar? Door patronen te herkennen kun je zien wat wel of niet werkt en waar kansen liggen voor jouw bedrijf. Doe hier dus je voordeel mee! Ook is een jaarverslag niet alleen interessant voor jezelf. Ook voor eventuele aandeelhouders, maar ook klanten en relaties. Zeker als het goed gaat met je bedrijf is het leuk om daarover naar buiten toe te communiceren.